Met deze 5 stappen kom je gemakkelijk van je hoogtevrees af
Kamp je met hoogtevrees? Of ken je iemand die hier last van heeft? Dit is hoe je ervan af komt - zonder therapie of medicijnen. Hoogtevrees - of acrofobie - is de angst voor hoogtes en de vrees om de vallen van die verschrikkelijke hoogtes. De meesten van ons hebben een aangeboren angst wanneer we worden blootgesteld aan extreme hoogtes, maar bij ongeveer 5% van de bevolking neemt deze angst extremere vormen aan.
Als jouw hoogtevrees zo intens is dat je er last van ondervindt in het dagelijks leven, dan zou het goed kunnen dat je lijdt aan acrofobie. Gelukkig zijn er een aantal handige trucs die je over deze fobie heen helpen.
Je kunt natuurlijk naar een dure psycholoog stappen, of jezelf volstoppen met kalmerende medicijnen, maar het kan ook simpeler.
1. Bepaal de exacte triggers en de intensiteit van je hoogtevrees
Probeer na te gaan in welke situaties je jouw hoogtevrees het extreemst ervaart. Maak een lijstje met je meest traumatische ervaringen en ga na in welke situaties je hoogtevrees je ervan weerhield om bepaalde dingen te doen. Door ze op papier te zetten krijg je een duidelijker beeld van de impact van de vrees op je leven.
2. Denk na over de waarschijnlijkheid dat er in zo’n situatie daadwerkelijk iets gebeurt
Een fobie is per definitie een irrationele angst voor ervaringen die het gros niet bedreigend of eng vindt. Toch, wanneer je slechts kampt met een milde vorm van hoogtevrees, kan het helpen als je de statistieken erbij pakt. In veel gevallen zijn de dingen die hoogtevrees opwekken - wolkenkrabbers, vliegtuigen en achtbanen - vaak super veilig.
Bijvoorbeeld: de kans dat je betrokken raakt in een fataal vliegtuigongeluk zou slechts 1 op de 20 miljoen zijn. Vergelijk dat maar eens met de kans dat je door de bliksem wordt getroffen. Die is ongeveer 1 op 1 miljoen. Veel groter dus. Het relativeren van de mogelijke dreiging kan dus enorm schelen.
3. Ontspan
Ontspanningsoefeningen die zich richten op je lichaam, zoals yoga of meditatie, kunnen beïnvloeden op welke wijze jouw fobie je leven beheerst. Dit kan al op heel simpele wijze; bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen te doen terwijl je denkt aan situaties waarvoor je vreest. Yogaoefeningen zouden ook helpen omdat ze je gevoelig maken voor de manier waarop je emoties gekoppeld zijn aan fysieke processen in je lichaam zoals je ademhaling, hartslag en transpiratie.
Regelmatig sporten, op tijd naar bed en een gezond dieet kunnen dus in grote mate bijdragen aan de regulering van psychologische processen die gekoppeld zijn aan angsten en fobieēn.
4. Stop met het drinken van koffie (of andere drankjes met cafeïne)
Cafeïne-consumptie zou bijdragen aan fobieēn zoals acrofobie. Minder koffie drinken zou je dus minder angstig moeten maken. Minder cafeïne zou je ook minder zenuwachtig en meer relaxt maken, waardoor het gemakkelijker wordt om je angst in de ogen te kijken.
5. Stel jezelf langzaamaan bloot aan je vrees
Probeer jezelf stapje voor stapje bloot te stellen aan grotere hoogtes. Begin bijvoorbeeld eerst met een balkon op de tweede verdieping, alvorens je voor het dak van een flatgebouw gaat staan. Zodra je je comfortabel voelt op een bepaalde hoogte, probeer je het hogerop te zoeken. In het beste geval neem je iemand mee die je steunt bij het overwinnen van je angst. Het kan in het begin moeilijk zijn om jezelf te pushen om iets te doen wat je super nerveus maakt, maar uiteindelijk lukt het je.
Wie weet ben je over een poosje wel aan het bungeejumpen.