Zo word je in 10 stappen een hardloopfanaat
Klaar voor de start, af! Met deze 10 tips ontwikkel je direct een hardloopverslaving.
1. Vergeet het verleden
Nog steeds nachtmerries over je gymleraar van de middelbare school die je iedere les onder luid geschreeuw alleen maar rondjes liet rennen? Flashbacks van je eigen rode, puffende hoofd in etalageruiten tijdens je vorige pogingen een hardloopfanaat te worden? Laat het verleden achter je! (Slechte) resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Probeer de negatieve associaties achter je te laten, blik vooruit en start vanaf je eigen nulpunt.
2. Wees realistisch
Direct een halve marathon lopen? Waarschijnlijk kom je na een paar kilometer al de welbekende man met de hamer tegen. Wees realistisch in je doelen. Begin rustig: een minuut rennen, een minuut normaal lopen, een minuut rennen etc. Iedere sessie kun je een langere hardloopsessie tussen de looppauzes inlassen.
3.Vind een buddy
Hardlopen wordt opeens een stuk leuker als je het met zijn tweeën doet. Vraag een vriendin of ze zin heeft samen met je te trainen. Je kunt tijdens het hardlopen direct bijpraten over de laatste nieuwtjes. Daarnaast werkt een buddy motiverend: iemand kan je aanmoedigen om door te gaan en je geeft minder snel op – omdat je de ander niet in de steek wilt laten.
4. Spelletjes
Geen buddy? Geen probleem! Als je solo rent zijn er ook prima alternatieven om je te vermaken en de tijd sneller te laten gaan. Speel gewoon een spelletje met jezelf. Het klinkt misschien kinderachtig, maar simpele spelletjes zijn vermakelijk en zorgen dat je minder stilstaat – letterlijk en figuurlijk – bij vermoeide benen of gebrek aan motivatie. Een voorbeeld: probeer eens alle letters van het alfabet terug te vinden in de straatnamen die je passeert - en dan niet stiekem de Q overslaan!
5. Etappes
Heb je een vaste route die je loopt? Verdeel hem dan in etappes. Denk niet aan de eindstreep, maar vink in gedachten iedere etappe af. Op die manier ben je minder bezig met de lange afstand die je in totaal nog moet lopen, maar meer met de korte stukjes ertussenin.
6. Nieuwe outfit
Het klinkt misschien wat materialistisch, maar een nieuwe outfit doet wonderen voor je hardloopmoraal. Sportkleding waarin je gezien wilt worden – in plaats van die oude vormloze joggingbroek – zorgt ervoor dat je zin krijgt een rondje te gaan lopen.
7. Ga eens bij een marathon kijken
Al tijden het plan om te gaan hardlopen, maar het komt er maar niet van? Ga dan eens bij een marathon of ander hardloopevenement kijken. De truc is om bij de finish te gaan staan: alle vreugde en geluk van de finishende lopers werkt aanstekelijk en zal je helpen te motiveren om zelf ook een dergelijke prestatie neer te zetten.
8. Mix it up
Een lekkere muziekmix doet wonderen tijdens het hardlopen, maar heb je al eens geprobeerd je eigen mix samen te stellen? In plaats van alleen een playlist te maken, of shuffle aan te zetten – kun je in een paar simpele stappen een hele mix maken. Er zijn op internet diverse – gratis – mixprogramma’s te vinden waar je snel en simpel je eigen muzikale soundtrack kunt maken. Alleen maar knalnummers – zonder saaie intro’s of pauzes tussen nummers.
Op Spotify vind je diverse afspeellijsten voor hardlopen, gesorteerd op beats per minuut. Dat is een maatstaf voor het tempo van de muziek en helpt bij het uitzoeken van nummers die bij jouw loopritme passen. Je vindt de afspeellijsten als volgt: ga naar ‘Bladeren’, dan naar ‘Genres en stemmingen’ en klik op ‘Workout’. Scroll in de lijst naar ‘Hardlopen’ en daar vind je de playlists.
9. Zonnig humeur
Het tijdstip waarop je gaat lopen, kan een grote invloed hebben op hoe je je voelt. Het lijkt misschien onmenselijk om jezelf om zes uur ’s ochtends uit bed te slepen en richting het lokale park te vertrekken, het is volgens onderzoek wel ideaal voor je lichaam. Mensen die op de vroege morgen sporten, hebben meer energie, snacken minder en slapen beter dan avondsporters.
10. Beloon je lichaam
Na een intensieve hardloopsessie heb je al het recht je lichaam eens goed te belonen. Plan na je work-out eens een uitgebreide massage in of ga eens uitgebreid in bad. Net als inspanning, is het ook belangrijk je spieren te ontspannen: zonder het laatste kunnen de spieren niet herstellen en bouw je geen nieuw spierweefsel op. Dat klinkt als een prima reden om te investeren in Chanel badschuim!