Lichaamsverzuring: de belangrijkste oorzaak van alle ziekten

Lichaamsverzuring: de belangrijkste oorzaak van alle ziekten

We kunnen veel duidelijk maken met ons lichaam. Maar soms wil ons lichaam óns iets duidelijk maken, maar zijn we er ons niet van bewust.

Ter controle, geef eerlijk antwoord op de volgende vragen:

  • Ben je vaak moe?
  • Heb je te weinig energie?
  • Heb je last van hoofdpijn?
  • Heb je last van brandend maagzuur?
  • Wordt je dagelijks achtervolgd door stress, gejaagdheid en/of slaapgebrek?

Deze symptomen zijn al kleine waarschuwingen van ons lichaam, die duiden op een verstoorde balans tussen zuren en basen (ofwel lichaamsverzuring), die wel degelijk serieus genomen zouden moeten worden.

Wat is lichaamsverzuring?

Het verloop van alle chemische processen in de natuur is afhankelijk van een bepaald milieu in de omgeving, een vastgelegd zuurgraad. Neem als voorbeeld bosgrond, waar de verzuring van bosgrond verantwoordelijk wordt gehouden voor grote schades aan bomen.

In ons organisme is het niet veel anders. Alleen wanneer de zuurgraad in het bloed en de andere vloeistoffen in en tussen de lichaamscellen steeds gelijk blijft, kunnen alle afbraak- en opbouwprocessen, elke energieopslag en -winning ongestoord verlopen. Elke afwijking van de zeer strikte normen betekent in het gunstigste geval een vertraging, in het ergste geval een foute regulatie. Veel ziektes, zoals o.a.(om er maar een paar te noemen)reuma, osteoporose, schimmelinfecties in de darmen, chronische huidaandoeningen, migraine, jicht en psychische oververmoeidheid worden in de natuurgeneeskunde in verband gebracht met een verzuurde stofwisseling. Onze manier van leven en vooral de gebruikelijke voeding leiden dus tot een verschuiving van het optimale stofwisselingsmilieu.

Door je hiervan bewust te worden en eenvoudige maatregelen te nemen, kun je deze ontsporingen verhinderen of compenseren.

Er zijn verschillende methonden om inzicht in de verzuringsgraad van jouw lichaam te krijgen, waardoor je door preventie de mogelijkheid krijgt om reeds bestaande ziekten minder ingrijpend te laten zijn of juist net de goede balans te hervinden zodat je geen klachten krijgt.

Waardoor treedt lichaamsverzuring op?

De belangrijkste oorzaken zijn:

  • te weinig frisse (buiten)lucht (als er voldoende zuurstof voorhanden is kan er uit dezelfde hoeveelheid voedsel wel 18x zoveel energie gehaald worden)
  • een teveel aan verzurende voedingsmiddelen, zoals suiker, witmeelproducten, dierlijk eiwit, dranken zoals koffie, zwarte thee, cola en limonades. Een voorbeeld: om een zuuroverschot te compenseren dat ontstaat uit 200 gr. rundvlees, is het noodzakelijk om ca. 250 gr. koolrabi, 1,6 kgs verse erwten of 400 gr. bloemkool te consumeren
  • te weinig basische producten als groenten, salades en fruit
  • te weinig (water)drinken
  • psychische factoren zoals stress en ergernissen
  • ontstekingsprocessen
  • geneesmiddelen
  • te weinig mineralen
  • te weinig beweging

Bij verzuring reageert het lichaam eerst door het vasthouden van water om zuren te verdunnen. Hierna zet het mineralen in -gedeeltelijk uit zijn eigen depots- om de zuren te neutraliseren en ze dan vervolgens gedeeltelijk uit te scheiden en gedeeltelijk als slakken op te slaan in weefsels, gewrichten, bloedvatwanden, nieren, gal en de blaas.

Wat kan ik eraan doen?

De beste manieren om lichaamsverzuring te voorkomen zijn:

  • een gebalanceerde mineraalrijke voeding met 3 ons groente waarvan liefst 1 ons rauw) en 3 stuks fruit (beide liefst biologisch)
  • het gebruik van basisch badzout om te scrubben en te baden
  • veel vloeistoffen (min. 2-3 liter per dag) het beste is mineraalwater (zonder koolzuur) en kruidenthee
  • vermindering van zuurvormende voedings- en genotsmiddelen, zoals suiker, witmeel, vlees, koffie, zwarte thee, cola etc.
  • meer beweging in de frisse lucht ter verbetering van de zuurstofopname en het bevorderen van het uitademen van koolzuur in de vorm van kooldioxide, maar geen prestatie sporten (die weer tot melkzuurvorming kunnen leiden).
  • Ook niet vergeten: Minder stress, meer liefde, meer genieten.

Hoe kun je het beste je lichaam ontzuren?

 
9 Tips voor het ontzuren van je lichaam
  1. Eet alkalisch. Naast koolhydraten, eiwitten en vetten bevat ons voedsel ook waardevolle mineralen. Probeer de volgende alkalische voedingsmiddelen in je eetpatroon te integreren:
    • Granen: spelt, rogge, gerst, maïs.
    • Graanproducten: Bulgur, couscous, havermout.
    • Quinoa, amarant, boekweit
    • Peulvruchten: linzen, bonen, sojabonen, kikkererwten, erwten
    • Tofu en gefermenteerde sojaproducten: Miso, Tempeh
    • Noten
    • Olie: sesamzaad, lijnzaad, pompoenzaad, maanzaad, hennepzaad
  2. Vermijd te veel slechte, zure voedingsmiddelen. De volgende voedingsmiddelen raden we af:
    • suiker
    • alcohol
    • cafeïne
    • nicotine
    • lichte producten
    • zuivelproducten
    • vlees
    • dierlijke proteïnen
    • zout
    • frisdranken
    • witte meelproducten
    • toevoegingen in industrieel geproduceerde levensmiddelen (conserveermiddelen, smaakversterkers, kleurstoffen, zoetstoffen)
  3. Verminder je stress. De productie van stresshormonen brengt de normale stofwisseling uit balans. 
  4. Adem bewust. Onze longen zijn het belangrijkste orgaan voor de afvoer van zuren.
  5. Drink citroensap. Citroen is extreem alkalisch wanneer het in het lichaam wordt verwerkt. Het heeft de eigenschap een perfecte pH-balans tot stand te brengen, met enorme ontgiftende kwaliteiten. 
  6. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Regelmatige lichaamsbeweging helpt het lichaam ook om te ontzuren. 
  7. Drink veel water. Help je lichaam om zuren af te voeren door veel water te drinken. 
  8. Alkalische baden. Speciale alkalische baden kunnen ook helpen om het lichaam te ontzuren.
  9. Zorg ervoor dat je voldoende mineralen inneemt. Alkaliserende mineralen zijn bijvoorbeeld magnesium, calcium, natrium en zink.

Gerelateerde artikelen