Wat moet je doen als je het slachtoffer bent van een ernstig ongeval?

Iedereen hoopt dat het hem of haar nooit overkomt: slachtoffer worden van een ernstig ongeval. Toch gebeuren er dagelijks ongevallen waarbij gewonden vallen, de een erger dan de ander. Een ongeval kan verstrekkende gevolgen hebben, zowel voor je carrière als voor je persoonlijke leven. Daarom is het belangrijk om als slachtoffer te zorgen dat je een schadevergoeding krijgt als een derde partij verantwoordelijk is voor het ongeval. Een letselschadejurist kan je hierbij helpen. Die behartigt jouw belangen bij het indienen van een vordering tot schadevergoeding bij de tegenpartij of diens verzekering. Deze hulp is voor jou als slachtoffer kosteloos, omdat de kosten van de jurist worden ingediend bij de tegenpartij.
Vergoeding voor letselschade
Allereerst moet er een vergoeding worden gevorderd voor de directe en indirecte kosten die je als slachtoffer maakt. Denk bij directe kosten aan het eigen risico van de zorgverzekering, kosten voor medische behandelingen die niet worden vergoed of voor hulpmiddelen. Bij blijvend letsel moeten er misschien woningaanpassingen worden gedaan die niet door de WMO worden vergoed. Misschien moet je in een revalidatiecentrum verblijven, wat extra kosten met zich meebrengt, zoals reiskosten voor je partner of kinderen.
Daarnaast zijn er ook veel indirecte kosten. Denk aan gederfde inkomsten, maar ook aan een vakantie die niet kan doorgaan, het sportschoolabonnement dat doorloopt of de opleiding die moet worden onderbroken. Al deze kosten moeten worden meegenomen bij de claim voor schadevergoeding.
Wat is smartengeld?
Naast een schadevergoeding voor werkelijk gemaakte kosten kan een letselschadejurist ook onderhandelen over de uitbetaling van smartengeld. Smartengeld is een bedrag waar geen directe kosten tegenover staan. Het is een vergoeding voor het leed dat je als slachtoffer is overkomen. Hoe hoog de vergoeding is, hangt af van de ernst van de situatie.
Stel dat je door een ongeval blijvend letsel hebt en afhankelijk wordt van hulp door anderen of voortaan in een rolstoel zit. In dat geval zal er een hoog bedrag aan smartengeld worden gevraagd. Het gaat niet om miljoenen zoals soms in de Verenigde Staten, maar bedragen van duizenden of tienduizenden euro’s komen wel voor.
Een ervaren jurist helpt je graag
Ben je het slachtoffer van een ongeval? Neem dan contact op met Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht. Een jurist maakt een afspraak met je om je zaak door te spreken en een overzicht te maken van de kosten die kunnen worden verhaald op de tegenpartij, plus een eventueel bedrag aan smartengeld. De jurist onderhandelt hierover met de verzekering van de veroorzaker van het ongeval.
Dit proces kan veel tijd in beslag nemen. Letselschadezaken hebben vaak een lange looptijd, maar het doel is om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk krijgt waar je recht op hebt. Als er geen overeenstemming wordt bereikt, kan de jurist je doorverwijzen naar de juiste advocaat om je belangen te behartigen bij een rechtszaak.